Milano fashion week

Staden Milano i norra Italien är känd som ett av världens främsta modecentrum. Här har märken som Dolce & Gabbana, Versace och Armani sina högkvarter och staden är det självklara valet för de italienska modehusen när det är dags att visa upp sina nya kollektioner. Den första modeveckan i Milano ägde rum år 1958 och den anses idag vara en av ”De fyra stora modeveckorna”, tillsammans med Paris, London och New York. Över 40 visningar äger rum under Milanos modevecka och modeintresserade från hela världen reser till staden för att ta del av tillställningen som äger rum två gånger per år. I år har extra många blickar riktats mot Milano under höst- och vintervisningarna. En anledning till det är de uppseendeväckande inslagen på catwalken, men det beror också på den nya amerikanska tv-serien om mordet på den italienske modeskaparen Gianni Versace. Serien, som blivit rejält omtalad, skildrar även märkets nuvarande designer, Giannis syster Donatella Versace. Dock valde Donatella att redan innan modeveckan kommentera tv-serien och kunde på så sätt se till att pressen koncentrerade sig på hennes nya kollektion istället för skvaller om hennes bror.

Chockerande inslag på catwalken

I vanlig ordning bjöds det på några riktigt spektakulära visningar under Milanos modevecka. Gucci skapade rubriker med ”avhuggna” huvuden, dock syntetiskt tillverkade. Andra modeller bar på konstgjorda babydrakar, ormar och ödlor. Dessutom hade vissa av dem konstgjorda ögon i pannan och på händerna. Inspirationen för Guccis höst- och vinterkollektion kom enligt märkets designer Alessandro Michele från cyborger, det vill säga en blandning mellan människa och robot. Dock var Gucci långtifrån det enda italienska märket som använde futuristiska referenser. Till exempel lät Dolce Gabbana några drönare flyga in höstens väskor. Moschino satsade på ett utomjordiskt tema och chockade publiken med modeller som var målade helt i rosa, gult, blått och grönt. Något annat som väckte uppmärksamhet under den italienska modeveckan var den digitalt genererade modellen ”Miquela”, som påstod att hon hade varit på Pradas modevisning. Teorierna har haglat över vem som ligger bakom Instagram-fenomenet och vissa hävdar till och med att modellen är en riktig person. Oavsett hur det ligger till är ”Miquelas” närvaro under Milanos modevecka ytterligare ett tecken på att staden bubblar av framåtanda.

Starka färger och mixade mönster

I övrigt syntes tydliga influenser från 80-talet på catwalken. Axelvaddar och neonfärger prydde såväl Pradas som Versaces modeller. Stora bälten syntes även vid ett flertal tillfällen och de förespås nu bli höstens mest eftertraktade accessoar. I övrigt dominerades visningarna av mönster: från randigt och rutigt till hundtand och leopardmönstrat. Versace lyckades förfina konsten att kombinera både olika mönster och starka färger. Färgskalan som till stor del bestod av rött, gult, grönt och blått andades tidigt 90-tal. För dig som vill hänga med i höstens och vinterns trender genom att inkorporera båda mönster och starka färger på ett avslappnat sätt är en jultröja ett bra alternativ. Dessa stickade tröjor har vuxit i popularitet de senaste åren och har burits av kändisar som Pharrell och Miley Cyrus. Om du vill vara extra trendriktig kan du kombinera tröjan med en skotskrutig kjol och basker, á la årets stora modeikon Cher i filmen ”Clueless”.

Add Comment

mts_sociallyviral