Kända modedesigners

Det var framförallt tre modeskapare som dominerade modevärlden under 1900-talet, och det var Coco Chanel, Christian Dior och Yves Saint Laurent. Den sistnämnda av dessa tre är känd för sina enkla och klassiska plagg, men har också chockat modevärlden genom vissa banbrytande skapelser, som en smokingjacka för kvinnor (år 1966), safarijackan och byxdressen.

Coco Chanel är nästan egenhändigt att tacka för att kvinnor i början av 1900-talet kunde befria sig från korsetten, då hon skapade ett mer avslappnat ideal för kvinnomodet. Några av hennes mest ikoniska skapelser är ”den lilla svarta”, tweeddräkten, Chanel-väskan med quiltad kvalitet och hennes parfym, Chanel No 5.

Om Chanel har ”den lilla svarta” har Dior ”The New Look”. Det var vad Christian Diors kollektion som lanserades år 1947 kallades, och särskilt en av klänningarna i kollektionen, som gav kvinnan en silhuett med smala axlar, en åtdragen midja och en vid, lång kjol. Så som många av Diors verk betonade klänningen kvinnans feminina drag, samtidigt som elegansen behölls. Kollektionen skulle från början heta Corolle, vilket är franska för ”blomkrona”, men fick namnet ”The New Look” efter att modeskribenten Carmel Snow skrev ”It’s quite a revolution, dear Christian. Your dresses have such a new look”.

Om du drömmer om att äga ett plagg från någon av dessa designers, kanske för att bära vid ett särskilt tillfälle, men inte har råd att köpa det just nu, kan en lösning vara att ta ett lån från Mobillan.se. Du kan läsa mer om hur det fungerar här. Eftersom du får pengarna direkt, kan du köpa plagget i tid för att gå finklädd till evenemanget, och sedan betala tillbaka lånet när du har sparat ihop pengar.

Add Comment

mts_sociallyviral